Internationale BTW

Internationale btw is een specifiek en ingewikkeld kennisgebied. Er zijn een aantal hoofdregels die van toepassing zijn. Mocht je ooit met specifieke internationale btw kwesties te maken krijgen dan is het raadzaam een specialist te raadplegen of de belastingdienst te vragen hoe je het in dat concrete geval moet doen.

 

Er wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen transacties binnen de EU (intracommunautair) en buiten de EU.

 

Binnen de EU wordt onderscheid gemaakt tussen leveringen aan ondernemers en aan particulieren:

 

Bij ondernemers wordt gekeken naar de plaats van levering, dus waar het product of de dienst geleverd wordt is bepalend voor het land waarin btw verschuldigd is. Als deze plaats in een ander EU land is dan berekenen we in Nederland 0% btw, er moet dan wel met een buitenlands btw nummer van de betreffende klant aangetoond kunnen worden dat het inderdaad een buitenlandse onderneming is.

 

In Nederland kun je de btw als ondernemer gewoon terugvorderen als vooraftrek, per saldo betaal je als ondernemer zowel binnen als buiten Nederland de btw dus niet.

 

Voor de verkoop aan particulieren in een ander EU land is het oorsprongsland beginsel van toepassing. Dit betekent dat bij verkoop aan particulieren de Nederlandse btw van 21% van toepassing is, indien je zelf een Nederlands bedrijf hebt. Als particulier betaal je de btw dus altijd wel, zowel binnen als buiten Nederland.

 

Buiten de EU wordt altijd gefactureerd met 0% btw, zowel voor ondernemers als particulieren. Als je iets uit de VS koopt dan betaal je dus geen VAT (btw uit VS). Je moet dit wel aangeven in Nederland bij de douane, vervolgens wordt bij de douane bepaald of je invoerrechten en/of btw moet betalen.

 

Dit kun je dan vervolgens bij de douane betalen, of als je een bedrijf hebt mag je dit ook met je aangifte omzetbelasting meenemen. Als ondernemer kun je deze btw weer terugvragen, dus ook hier geldt dat je als ondernemer per saldo geen btw betaalt en als particulier wel.

 

Je moet bij alle leveringen naar het buitenland, waarbij je het 0% tarief hanteert, kunnen bewijzen dat het om een levering aan het buitenland gaat. Dit kun je doen met vrachtbrieven en verzendbewijzen.

 

Voor leveringen van diensten en/of goederen naar het buitenland, is er op de site van de belastingdienst een tool om te bepalen of er wel of geen btw in rekening moet worden gebracht. Hieronder de 2 tools, voor zowel diensten als goederen:

 

Tool goederen naar het buitenland

Tool diensten naar het buitenland